Vagdalt húsba burkolt kolbász petrezselymes újburgival, és persze nyári salátával
Címkék: burgonya saláta krumpli hagyma sült fokhagyma fűszeres kolbász vaj olíva darált hús petrezselyem
2013.07.02. 23:26
Hozzávalók:
Húsféleséghez:
- 1 kg darált (sertés)hús
- 1 vörös- és 1/2 lilahagyma zsiradékon picit pirítva, majd párolva
- 1,5-2 zsemle tej-víz kombóban áztatva
- 2 tojás
- 3-4 gerezd fokhagyma, zúzva
- zsemlemorzsa
- 1 szál lángolt/paprikás kolbász
Fűszerek:
- só, bors, pirospaprika, kevés morzsolt majoranna
Körethez:
- 1 kg újburgonya, felkockázva, vegetás vízben szinte készre előfőzve
- 1/2 lilahagyma, aprózva
- 1 csokrocska petrezselyemzöld
- 7-10 dkg vaj alapnak, illetve amikor kész, további néhány deka
Saláta ---- valójában ízlés szerint:
- 4-5 paradicsom
- 2 fürtös vagy egy nagyobb kígyóuborka
- 3 paprika
- 2 szál újhagyma
- 1 kisebb doboz feta(ki) sajt
- kb. 10 szem olívabogyó
- bazsalikom
- olívaolaj
- só
A mai este újfent az optimalizáció és fázisok összehangolása jegyében zajlott. Nyugi, 15+ év után a legtöbb embernek megy, beleértve a mosogatást is :)
Amíg a zsemlék áznak a tej-víz kombóban, és felforr a krumpli főzővize, addig lekaparom az újburgonya héját, majd felkockázom. Zsupsz, be a vízbe, amelybe forráskor – a krumplin kívül – beleteszek 2 teáskanálnyi vegetát (delikáttal simán helyettesíthető).
Az egy vörös- és fél lilahagymát nagyon apróra vágom, és zsiradékon (sertészsír, olíva- vagy napraforgóolaj, esetleg vaj) előbb picit megpirítom, majd fedő alatt párolom. Amíg ez magától zajlik, addig a húshoz morzsolom az ázott zsemléket, belekeverek még – ízlés szerint szintén –csemege és csípős pirospaprikát vegyesen; fehér- és feketeborsot őrölten; illetve tolok még rá a malmaimból egy kis tarkaborsot, leheletnyi chilit és tengeri sót.... Tuti én tartom el a kotányit a malom-mániámmal :D
Hozzákeverek két egész tojást, és az ezalatt elkészült pirított-párolt hagymát is (minimál zsiradékostul!), a legvégén pedig egy nagyon kevés majorannát, illetve egy icipici zsemlemorzsát. Minden egyes hozzáadás előtt-után jól elkeverem az egészet, homogénné, egy hosszú villával.
Egy tepsit kikenek, ez esetben olvasztott sertészsírral, ami korábból, valahonnan megmaradt leszűrve, majd a bekevert hús kb. 45%-át lehelyezem az aljára úgy, hogy a kiválasztott lángolt kolbászszál hosszúságának megfeleljen. Ez utóbbit ráfektetem, és a darált hús másik felét rá- és hozzáigazítom, majd az egészet behintem bőven zsemlemorzsával, illetve én még tekerek reá a malmos tarkaborsból, hogy legyen egy pici sült fűszerkéreg a legvégén:)
Extrából lehet tenni a kolbi mellé-alá-fölé 2-3 keményre főzött tojást is, mint a Stefánia vagdaltba.
Először lefedve sütöm kb. 50–60 percig, majd fedetlenül – főleg, hogy fűszerkérget szeretnék – további 15, max. 20 percig, többször locsolgatva az alatta hevülő fűszeres zsiradékkal – csak előnyére válik ;)
Az újburgi majdnem készre főtt ezalatt, tehát leszűröm (sajnos most nem tudom hová felhasználni a főzőlevét :( ), majd mivel maradt egy fél lilahagymám a hústól, azt is felkockázom, és zsiradékon (lehetőleg jó sok vajon!) előpirítom, majd rádobom a szinte kész krumplit. Mivel minden ilyesmit wokban készítek, ebben könnyű keverni, dobálni, lazítani – el sem lehet rontani. Amikor már szépen pirulgat, utánsózom, mert igényli, illetve az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverem, majd még néhány deka vajat ráomlasztok, hogy ne legyen száraz, de legalább finom --- és bevégeztetett. Ezt még lehet úgy variálni, hogy a legvégén nem plusz vajjal, hanem a hús alól koronázom meg a zsiradékkal.... Maga a mennyország :)
Mondtam már, hogy imádom a zöldségaprító késemet? Tíz évig nem voltam képes és hajlandó használni, de azóta.... :)
A #1 saláta pedig a szokásos; ma mediterránra terveztem a fetaki és olívabogyó miatt, így a retek ilyenkor kimarad. Mindent felaprózok, összekutyulom, a bazsalikom-olívaolaj kombót, valamint a sózást nem felejtem (ez utóbbit ésszel, mivel a fetaki elég sós), majd hűtőbe be – reggelre, azaz a másnapi ebédre tökéletesen összeérnek az ízek. Nagy vágyam volt pluszban némi snidlinget rászelni, de már benne van egy nagyobb és kisebb szál újhagyma, plusz a mediterrán akció (feta+olíva), így nem szerettem volna túlspirázni – és netán elrontani....
Persze, kiválóan alkalmas kiegészítő egy jó kis savanyúság, ám nem nyáron.... Az – számomra – a téli vitaminbomba ;)
Bon appetit :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
atörökk 2013.07.03. 10:46:14
agresszív kismalac 2013.07.03. 12:46:44
2. TúlspiLázni. A német 'spiel' szóból. (Mellékesen az "Ispiláng, ispiláng, ispilángi rózsa..." kezdetű gyermekdal is ebből származik, miszerint a népi etimológia torzította el ilyenformán az "...ich spiel eine rose" formulát. Ha valaki kérdené.)
agresszív kismalac 2013.07.03. 14:48:11
Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.03. 21:45:29
és én mindig a hosszú nyelű-szárú-miegyébű villámmal kavargatom a kis fasírtkámat, mert azzal tudom a legjobban homogénné... Ennyi. Bárki más amivel csak akarja ;)
Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.03. 21:46:26
agresszív kismalac 2013.07.03. 22:03:07
Andrass9 2013.07.04. 16:54:09
Hasonló gondolkodásmóddal készült a fasírttortám is:
blogkocsma.blog.hu/2012/05/31/fasirttorta
Tetszik a blogod, jó a hangulata, csak így tovább!
Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.05. 02:08:07
de mivel nálam sosem készül el kétszer tökugyanaz, és figyelek az ajánlatokra, így ki tudja, hogyan lesz legközelebb. Már ENNÉL nagy vágyam volt, hogy még főtt tojásokat azért csak beletegyek (hát dejól nézne ki a fotón, vágva, ugye, mint egy magyaros szmájli).... :)
Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.05. 02:10:08
Andrass9 2013.07.05. 11:24:14
Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.05. 20:29:37
agresszív kismalac 2013.07.05. 22:17:13
Andrass9 2013.07.06. 10:08:46
Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.11. 11:01:08
atörökk 2013.07.11. 11:22:12
Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.12. 20:02:10
Ám minden esetben köszönöm! :)
agresszív kismalac 2013.07.12. 20:30:11
atörökk 2013.07.12. 23:39:18
Minő szerencse, mobil szerkesztőség van ;)
Utolsó kommentek