final.JPG

Hozzávalók:

Húsféleséghez:

  • 1 kg darált (sertés)hús
  • 1 vörös- és 1/2 lilahagyma zsiradékon picit pirítva, majd párolva
  • 1,5-2 zsemle tej-víz kombóban áztatva
  • 2 tojás
  • 3-4 gerezd fokhagyma, zúzva
  • zsemlemorzsa
  • 1 szál lángolt/paprikás kolbász

Fűszerek:

  • só, bors, pirospaprika, kevés morzsolt majoranna

Körethez:

  • 1 kg újburgonya, felkockázva, vegetás vízben szinte készre előfőzve
  • 1/2 lilahagyma, aprózva
  • 1 csokrocska petrezselyemzöld
  • 7-10 dkg vaj alapnak, illetve amikor kész, további néhány deka

Saláta ---- valójában ízlés szerint:

  • 4-5 paradicsom
  • 2 fürtös vagy egy nagyobb kígyóuborka
  • 3 paprika
  • 2 szál újhagyma
  • 1 kisebb doboz feta(ki) sajt
  • kb. 10 szem olívabogyó
  • bazsalikom
  • olívaolaj

A mai este újfent az optimalizáció és fázisok összehangolása jegyében zajlott. Nyugi, 15+ év után a legtöbb embernek megy, beleértve a mosogatást is :)

Amíg a zsemlék áznak a tej-víz kombóban, és felforr a krumpli főzővize, addig lekaparom az újburgonya héját, majd felkockázom. Zsupsz, be a vízbe, amelybe forráskor – a krumplin kívül – beleteszek 2 teáskanálnyi vegetát (delikáttal simán helyettesíthető). 

burgipuc.JPG

Az egy vörös- és fél lilahagymát nagyon apróra vágom, és zsiradékon (sertészsír, olíva- vagy napraforgóolaj, esetleg vaj) előbb picit megpirítom, majd fedő alatt párolom. Amíg ez magától zajlik, addig a húshoz morzsolom az ázott zsemléket, belekeverek még – ízlés szerint szintén –csemege és csípős pirospaprikát vegyesen; fehér- és feketeborsot őrölten; illetve tolok még rá a malmaimból egy kis tarkaborsot, leheletnyi chilit és tengeri sót.... Tuti én tartom el a kotányit a malom-mániámmal :D 

Hozzákeverek két egész tojást, és az ezalatt elkészült pirított-párolt hagymát is (minimál zsiradékostul!), a legvégén pedig egy nagyon kevés majorannát, illetve egy icipici zsemlemorzsát. Minden egyes hozzáadás előtt-után jól elkeverem az egészet, homogénné, egy hosszú villával.

hus bekev.JPG

Egy tepsit kikenek, ez esetben olvasztott sertészsírral, ami korábból, valahonnan megmaradt leszűrve, majd a bekevert hús kb. 45%-át lehelyezem az aljára úgy, hogy a kiválasztott lángolt kolbászszál hosszúságának megfeleljen. Ez utóbbit ráfektetem, és a darált hús másik felét rá- és hozzáigazítom, majd az egészet behintem bőven zsemlemorzsával, illetve én még tekerek reá a malmos tarkaborsból, hogy legyen egy pici sült fűszerkéreg a legvégén:) 

Extrából lehet tenni a kolbi mellé-alá-fölé 2-3 keményre főzött tojást is, mint a Stefánia vagdaltba.

Először lefedve sütöm kb. 50–60 percig, majd fedetlenül – főleg, hogy fűszerkérget szeretnék – további 15, max. 20 percig, többször locsolgatva az alatta hevülő fűszeres zsiradékkal – csak előnyére válik ;)

Az újburgi majdnem készre főtt ezalatt, tehát leszűröm (sajnos most nem tudom hová felhasználni a főzőlevét :( ), majd mivel maradt egy fél lilahagymám a hústól, azt is felkockázom, és zsiradékon (lehetőleg jó sok vajon!) előpirítom, majd rádobom a szinte kész krumplit. Mivel minden ilyesmit wokban készítek, ebben könnyű keverni, dobálni, lazítani – el sem lehet rontani. Amikor már szépen pirulgat, utánsózom, mert igényli, illetve az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverem, majd még néhány deka vajat ráomlasztok, hogy ne legyen száraz, de legalább finom --- és bevégeztetett. Ezt még lehet úgy variálni, hogy a legvégén nem plusz vajjal, hanem a hús alól koronázom meg a zsiradékkal.... Maga a mennyország :)

krumpli kesz.JPG

Mondtam már, hogy imádom a zöldségaprító késemet? Tíz évig nem voltam képes és hajlandó használni, de azóta.... :)

petri.JPG

A #1 saláta pedig a szokásos; ma mediterránra terveztem a fetaki és olívabogyó miatt, így a retek ilyenkor kimarad. Mindent felaprózok, összekutyulom, a bazsalikom-olívaolaj kombót, valamint a sózást nem felejtem (ez utóbbit ésszel, mivel a fetaki elég sós), majd hűtőbe be – reggelre, azaz a másnapi ebédre tökéletesen összeérnek az ízek.  Nagy vágyam volt pluszban némi snidlinget rászelni, de már benne van egy nagyobb és kisebb szál újhagyma, plusz a mediterrán akció (feta+olíva), így nem szerettem volna túlspirázni – és netán elrontani....

Persze, kiválóan alkalmas kiegészítő egy jó kis savanyúság, ám nem nyáron.... Az – számomra – a téli vitaminbomba ;)

DSCF7478.JPG

Bon appetit :)

A bejegyzés trackback címe:

https://spice-and-passion.blog.hu/api/trackback/id/tr375668007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atörökk 2013.07.03. 10:46:14

Fasírtot kell csinálnom, már látom ;-)

agresszív kismalac 2013.07.03. 12:46:44

1. Sose láttam még senkit, aki villával kevergette volna a fasírthúst (vagdalt, mi?).
2. TúlspiLázni. A német 'spiel' szóból. (Mellékesen az "Ispiláng, ispiláng, ispilángi rózsa..." kezdetű gyermekdal is ebből származik, miszerint a népi etimológia torzította el ilyenformán az "...ich spiel eine rose" formulát. Ha valaki kérdené.)

agresszív kismalac 2013.07.03. 14:48:11

Na, mondok valami bíztatót is: Hajrá, Szonja!

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.03. 21:45:29

@agresszív kismalac: drágám, köszönöm, főleg a spilázni dolgot... Nem hiszed el, itt agyaltam rajta fél éjfélkor, fifty-fifty alapon a rosszat döntöttem, pedig hajjj-de-éreztem :) és tényleg. Bocsi, angolos-oroszos-olaszos vagyok, a német de nincs meg (csak tematikusan, ugye....), most viszont jól megtanultam.... Szóval így már very clear, thanks ;)

és én mindig a hosszú nyelű-szárú-miegyébű villámmal kavargatom a kis fasírtkámat, mert azzal tudom a legjobban homogénné... Ennyi. Bárki más amivel csak akarja ;)

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.03. 21:46:26

@atörökk: van rá helyből öt fix, meg számtalan egyéb tippem ;) csak kuktaként.......

agresszív kismalac 2013.07.03. 22:03:07

@*Vörös Szonja*: Pas de quoi.:-)

Andrass9 2013.07.04. 16:54:09

Nagyon jó gondolat, bár picit módosítanám: a kolbászt kivenném a burkolatából. Így ugyan nem lenne szép kerek a vágásnál, viszont adna az ízéből is kicsit a fasírtnak.
Hasonló gondolkodásmóddal készült a fasírttortám is:
blogkocsma.blog.hu/2012/05/31/fasirttorta

Tetszik a blogod, jó a hangulata, csak így tovább!

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.05. 02:08:07

@Andrass9: köszi és köszi :) képzeld el, épp ma hangzott el (mivel aggódásom fejeztem ki a kolbász megfelelőségén), hogy remekül bele- és összesült, jó ez, na :D
de mivel nálam sosem készül el kétszer tökugyanaz, és figyelek az ajánlatokra, így ki tudja, hogyan lesz legközelebb. Már ENNÉL nagy vágyam volt, hogy még főtt tojásokat azért csak beletegyek (hát dejól nézne ki a fotón, vágva, ugye, mint egy magyaros szmájli).... :)

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.05. 02:10:08

@agresszív kismalac: most komolyan, hogy kibaszol velem július negyedikén, ami ámerikában a megabebaszás ünnepe ugye. Pedig van nekem itt magyar, orosz, angol és némi olasz, erre te jössz itt fransziával, de van nekünk egy google transzléterünk, ugye, és tetten értem a hozzászólásod.... :) mivel hús és krumpli fejenként 1-1 kiló, de van, de van, de van elég :D három napra legalábbis :D

Andrass9 2013.07.05. 11:24:14

@*Vörös Szonja*: Na látod! A kolbász a bőre nékül remek szája lenne a tojásos smiley-nak - ha ügyesen formázod :)

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.05. 20:29:37

@Andrass9: kolbászformázásban egész jó vagyok, viszont bőrével együtt szeressem... :)

agresszív kismalac 2013.07.05. 22:17:13

egészségedre

Andrass9 2013.07.06. 10:08:46

@*Vörös Szonja*: talált-sűllyed!

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.11. 11:01:08

Nyertem ezzel a kreálmánnyal egy heti receptversenyen :D öröm-bódottá' :D

atörökk 2013.07.11. 11:22:12

@*Vörös Szonja*:
Gratulázok!
Gratulázó ital a szerkesztőségben átvehető ;-)

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.12. 20:02:10

amennyiben a szerkesztőség a XI. kerületben leledzik, úgy azonnal :) máskülönben egyedül leszel kénytelen megbirkózni véle.
Ám minden esetben köszönöm! :)

agresszív kismalac 2013.07.12. 20:30:11

(Most jól megijedt.)

atörökk 2013.07.12. 23:39:18

@*Vörös Szonja*:
Minő szerencse, mobil szerkesztőség van ;)

agresszív kismalac 2013.07.12. 23:50:01

Az olyan lehet, mint a kerekeskút.

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.13. 01:42:04

mindegy, roppantmód szeressük a rugalmas (mobil) megoldásokat :)

agresszív kismalac 2013.07.13. 17:46:59

Pedig van olyan eset, amikor a rugalmas megoldás nem... kielégítő.
süti beállítások módosítása