Igen, tényleg ez a köret :) még magam sem tudom, összeillenek-e, de az az igazság, hogy krumpli volt egész múlt héten, a rizst zöldséggel feldobva pedig kezdem unni. Kizárólag levestésztám van itthon, de egy hirtelen ötlet (a nokedli) valahogy vonzónak tűnt... Majd holnap kiderül, passzolnak-e vagy sem.

DSCF8392.JPG

Szóval... rég írtam bejegyzést, a munkám és egyéb dolgok kissé elvontak az írástól. A főzéstől nem, ám leginkább egyszerűbb vagy semmi-extra kajákat készítettem... Pl. zöldborsófőzelék sült virslivel, vagy rakott krumpli, sima sült csirke zöldséges pirított rizzsel, meg ilyesmik. Az egyetlen kivétel a múlt hét eleji sült libacomb volt római tálban, de igazán lusta voltam dokumentálni. Ráadásul életemben először dolgoztam libával, és nem sikerült fotóképesre, viszont finom volt :) Majd legközelebb, de most a mai:

Hozzávalók:

  • csirkecombok (most csak felső volt, de jobban is szeretjük)
  • kevés zsiradék
  • mustár
  • méz

fűszerek:

  • törött vegyes bors
  • majoranna
    • mindehhez opcionálisan:
  • szalonnacsíkok (füstölt-főtt császár vagy erdélyi vagy akármi)
  • kb. 2 dl tejföl
  • néhány deka reszelt sajt (keményebb fajta)
  • 1 kis gerezd zúzott fokhagyma

Egyéb fűszer a tejfölös cuccba (fehér bors, kevés zöldfűszerkeverék, stb., ízlés szerint). Só attól függően, mennyire sóztuk be a húst, illetve tettünk-e rá szalonnát.

Nokedli:

  • 30 dkg liszt
  • 1 nagy tojás
  • 2 ek. tejföl, 20%
  • pirospaprika (opcionális, nálam hirtelen ötlet volt), kb. két csapott teáskanálnyi, csemege vagy csípős
  • víz, amennyit felvesz, nálam kb. 3-3,5 dl 
  • kevés zsiradék

A combokat már délelőtt besóztam, majd körbekentem mustár-méz 2:1 arányával, amelybe belekevertem némi törött vegyesborsot, mérsékelten majorannát. Kb. hat órát hűtőben tartottam.

A mustár fele-fele arányban volt a csípős-féle Angliából, amit úgy szeretek, illetve az itthon kapható nem csípős nagy flakonos "nem a legjobb" verzióból.

Délután a sütő előmelegítése közben bekeverem a nokedli hozzávalóit. Általában javasolnak egy kevés olajat is az egészhez, hogy könnyebb legyen kezelni (ez igaz!, főleg ha keményre szeretjük csinálni...), én ma az olívaolaj helyett a múlt heti libasütésből visszamaradt zsírból teszek bele egy evőkanálnyit. A csemege pirospaprika belekeverése hirtelen ötlet volt, inkább, hogy színt adjak neki, de kóstoláskor egyáltalán nem bántam meg. 

DSCF8387.JPG

Szintén libazsírral kikenek egy kisebb tepsit, majd beleteszem a combocskákat, a tetejükre helyezek egy-egy vastagabb (kb. 3-5 mm) szelet erdélyi szalonnát, lefedem alufóliával, és cca. 40 percre beteszem a már meleg sütőbe.

Ezalatt felforr a noki sós vize – mehet az izmozásos szaggatás ;)

A nokedli elkészült, leszűröm, és szintén egy kis libazsírral keverem össze egy tálban, majd hűlni hagyom. Időnként átkeverem, nehogy összeragadjon, úgysincs jobb dolgom, amíg sül a hús.

Amikor majdnem kész van a comb, leveszem az alufóliát, és megpirítom a tetejét. A pirítás idejét kettéosztom (kb. 2x7-8 perc), félidőben a szalonnát megfordítom a tetején, hogy mindkét oldala jóóól megpiruljon. Amikor már mind a szalonna, mind a csirke bőre frankón megpirult, rákanalazom a tejföl-sajt-fokhagyma-minimál só-esetleg kevés fehér bors - keveréket, és további 8-10 percig sütöm...

Leszámítva a délelőtti kenegetést, hogy összeérjen, maximum egy órán belül kész lett minden.

Ebbe a tejfölös cuccba lehet keverni akár egy fél tömlőnyi ömlesztett sajtot, akár natúrt, akárt ízesítettet :)

A bejegyzés trackback címe:

https://spice-and-passion.blog.hu/api/trackback/id/tr55668002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.11.17. 20:18:02

tervben volt még egy-egy paradicsomkarika aláfűzése, vagy a szalonna, vagy a bőr alá, de totál elfelejtettem menet közben.... :D

Mária 2013.11.19. 08:41:14

Bizarr párosítás :)

Legközelebb próbáld meg inkább sima párolt zöldséggel, vagy főtt/zsiradékon párolt, és réteslapban megsütött zöldségkörettel, ha finomat akarsz enni.

Persze a megsütött és felkockázott combhús is mehet bele a réteslapba a zöldségek mellé :D

zsolt64 2013.11.19. 09:31:04

A bizarr párosításhoz csak annyit hogy nekem a kedvencem a rántott csirkecomb krumplis tésztával + savanyú uborka. Remekül kiegészítik egymást.

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.11.19. 10:38:02

@Mária: lehet, hogy bizarr, de egy kis savanyúsággal tényleg jó. Amúgy összeeszek én mindent :D sajnos a réteslapozáshoz most nem volt érkezésem, mivel megkaptam a gázelszámolást :( abból főztem, ami otthon volt és pont :)

@zsolt64: ápdét norbi most vagy sírva fakadna, vagy könyörögne, hadd ehessen ebből :D

Fazi Timcsi 2013.11.19. 20:01:59

@Mária: asszem itt a lényeg az, hogy mi van otthon. A töltött leveles tészta nagyon jó cucc, de nem mindig van otthon... Liszt és tojás szinte tuti :) Viszont most adtál egy jó ötletet a hétre :)

Fazi Timcsi 2013.11.19. 20:03:02

@zsolt64: imádom! krumplis tésztához rendszerint megy a rántott husi :)
süti beállítások módosítása