Eredetileg olyat akartam főzni, ahol a köret a krokett (ma valahogy megkívántam), de az élet mindig átírja a terveket – jelenleg egy szokásos instant céges kocsmázás írta felül nem-a-bevásárlási, hanem a mit-van-kedvem-elkészíteni-ezek-után kedvemet :)
Most írhatnám azt, hogy amíg a fahéjas kávémet szürcsölgetem, addig.. de ez nem igaz, mert azt reggel szoktam, amikor nem főzök, hanem bootolok... Helyette egy jóféle Kamocsay Hilltop százaz vöröset szürcsölgetek – van ez így.
Szóval... épp sül a sütőben a címben említett cucc... Lehet, írtam már Stefiről, nemtom, én szeretem, úgyhogy maholnap ez lesz ebédre. Jó kis vegyesvágott savanyúval, házi, naná!
Eredetileg tényleg úgy kerestem a fejemben ötlet után, napközben, hogyakkormost krokett, de mire hazaértem, nem éreztem ezt a dolgot, ehelyett:
Húsnemű:
- kb. 60 dkg darált hús, leginkább cocából
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 nyers, 2 főtt kemény tojás
- kb. 2x5-6 cm-es kolbászdarabka (ez most extra)
- zsiradék, zsemlemorzsa
- egy zsemle eredetileg, nálam egy vastagabb szelet saját sütésű köményes kenyérből, tej-víz fele-fele arányában áztatva
- mindenféle fűszerek: csemege és csípős pirospaprika fele-fele; őrölt fekete és fehér bors, só, 2 gerezd fokhagyma zúzva, illetve én még tettem belel leheletnyi majorannát, köménymag pedig került bele a kenyérből
Köret:
- 6 közepes krumpli megpucolva, negyedelve körétettem, fűszerek (só, bors és kakukkfű)
Két tojást keményre főzök, ezalatt hagymát aprítok, és ugyanúgy belekeverem a darált húsba, ahogyan a fűszereket, illetve a szétázott kenyeret és fűszereket, sőt, öntök bele egy keveset a tej-víz keverékből, amiben a kenyér ázott. A maradék folyadékot majd a végén a tepsibe öntöm, amikor minden nyers hozzávalót elrendezek.
Nyersen:
A tepsit kikenem azzal a kolbászzsírral, ami hétvégéről maradt vissza, belehelyezem a bekevert darált hús kb. felét. Ráteszem a két megpucolt főtt keménytojást, valamint a két kis kolbászdarabot, és befedem a darált hús másik felével. Már előtte és utána körbeburkolom némi zsemlemorzsával - na, ezért nem csináltam közben fotót, nem volt tiszta ujjam :D
A negyedelt krumplikat köréhelyezem, külön sózom, esetleg borsozom, és nem sajnálom a kakukkfüvet.
A kolbászzsírból teszek ide-oda a tetejére darabokat - majd jól beleolvad. Lefedem alufóliával, és úgy jó 40-50 percre beteszem az előmelegített sütőbe.
Ilyen félkészen; minden puha, átsült-párolódott; locsolgatás folyamatban:
Ezután alu le, és meglocsolgatom az összes mindent az alóla kikanalazott zsíros cuccal, majd sütöm még kb. további 20 percig - fedetlenül. Ezalatt a húsz perc alatt még legalább kétszer előveszem és meglocsolgatom a fűszeres zsiradékkal, hogy jól rápiruljon.
Na, hát a rezsicsökkentés jegyében egy gázabb a gáz, úgyhogy így néz ki végül (korábban kiszedtem a krumplit, mert már így is túl puha, viszont nem pirult, sem ez, sem a stefi :/) – de biztos nem olyan rossz... Lett viszont jó sok szaft, amit holnap a krumplira teszek, és nem felejtem a házi savanyúságot hozzá ;)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek