DSCF8502.JPG

Hozzávalók:

  • 90–100 dkg zöldbab (2x450 gramm mirelit, vágotthüvelyű)
  • 20–25 dkg kolbász (Lidl-ben kapható Kiskondás nagyon finom!)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2–3 gerezd fokhagyma
  • 2–3 dl tejföl, kevés liszttel összekeverve
  • kevés zsír vagy olaj
  • só, bors, pirospaprika
  • kevés majoranna
  • petrezselyemzöld

 

Extra:

  • néhány deka kockázott bacont pirítottam a hagymával együtt

Kevés időm és energiám volt most a főzésre, viszont mivel mindketten imádjuk ezt a fajta főzeléket, gyakran elkészítem, havonta egyszer minimum, leginkább hó végén, amikor szűkös már a költségkeret. Ebből a mennyiségből két felnőtt ember kétszer tud enni, és az energia árát nem számolva maximum 1300 Ft-ból megvan.

Először is a hagymát apróra vágom, és a már eleve kockázott baconnel együtt az olvadt zsírra dobom és picit megpirítom, majd fedő alatt párolom. Általában nem teszek alá bacont, ez most hirtelen ötlet volt; emiatt eleve kevesebb zsír kell. Ha nem sápadt, hanem narancsos főzeléket szeretnénk, akkor most félrehúzom a tűzről a hagymát-bacont, szórok rá kevés pirospaprikát. Többnyire fele-fele arányban szoktam édes-nemest és csípőset, de most nem vágytam pikáns ízvilágra. Visszateszem a tűzre, megkeverem, és ügyelek rá, nehogy odakapjon. A fokhagyma egy részét rá lehet ilyenkor zúzni, a többit majd a végén.

Utána ráborítom a zöldbabot és felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi. Elkövettem azt a szakbarbárságot, hogy amikor már felmelegedett az egész, tettem bele Vegetát – néha jó az; illetve kevés majorannát, sót, őrölt borsot, és lefedve, kis lángon magára hagyom, kb. 20-30 percre. Néha azért ránézek, megkeverem :) Amikor már majdnem puha a bab, hozzáadom a karikára, fél karikára vágott kolbászt, és a zúzott fokhagymát, és tovább főzöm lefedve, kb. 10-15 percig. A tejfölt simára keverem, esetleg szitálok bele egy kevés lisztet, hogy tényleg besűrítse a főzeléket – ez mindig attól függ, hogy mennyi víz főtt el, illetve hogy ki milyen hígan/sűrűn szereti. 

Szóval belekeverem a tejfölt, épp hogy összerottyantom az egészet, viszont folyamatosan kevergetem, nehogy összecsomósodjon. Ha szükséges, utánsózom, illetve ilyenkor kerül bele friss zöldpetrezselyem (télen egyenesen a mélyhűtőből 3 jégkockányi).

A bejegyzés trackback címe:

https://spice-and-passion.blog.hu/api/trackback/id/tr835686939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása