Sült csirkefelsőcomb exxxtra, nokedlival
Címkék: csirke méz gyors sajt mustár fűszeres tejföl szalonna nokedli comb noki
2013.11.17. 20:13
Igen, tényleg ez a köret :) még magam sem tudom, összeillenek-e, de az az igazság, hogy krumpli volt egész múlt héten, a rizst zöldséggel feldobva pedig kezdem unni. Kizárólag levestésztám van itthon, de egy hirtelen ötlet (a nokedli) valahogy vonzónak tűnt... Majd holnap kiderül, passzolnak-e vagy sem.
Szóval... rég írtam bejegyzést, a munkám és egyéb dolgok kissé elvontak az írástól. A főzéstől nem, ám leginkább egyszerűbb vagy semmi-extra kajákat készítettem... Pl. zöldborsófőzelék sült virslivel, vagy rakott krumpli, sima sült csirke zöldséges pirított rizzsel, meg ilyesmik. Az egyetlen kivétel a múlt hét eleji sült libacomb volt római tálban, de igazán lusta voltam dokumentálni. Ráadásul életemben először dolgoztam libával, és nem sikerült fotóképesre, viszont finom volt :) Majd legközelebb, de most a mai:
Hozzávalók:
- csirkecombok (most csak felső volt, de jobban is szeretjük)
- kevés zsiradék
- mustár
- méz
fűszerek:
- só
- törött vegyes bors
- majoranna
- mindehhez opcionálisan:
- szalonnacsíkok (füstölt-főtt császár vagy erdélyi vagy akármi)
- kb. 2 dl tejföl
- néhány deka reszelt sajt (keményebb fajta)
- 1 kis gerezd zúzott fokhagyma
Egyéb fűszer a tejfölös cuccba (fehér bors, kevés zöldfűszerkeverék, stb., ízlés szerint). Só attól függően, mennyire sóztuk be a húst, illetve tettünk-e rá szalonnát.
Nokedli:
- 30 dkg liszt
- 1 nagy tojás
- 2 ek. tejföl, 20%
- só
- pirospaprika (opcionális, nálam hirtelen ötlet volt), kb. két csapott teáskanálnyi, csemege vagy csípős
- víz, amennyit felvesz, nálam kb. 3-3,5 dl
- kevés zsiradék
A combokat már délelőtt besóztam, majd körbekentem mustár-méz 2:1 arányával, amelybe belekevertem némi törött vegyesborsot, mérsékelten majorannát. Kb. hat órát hűtőben tartottam.
A mustár fele-fele arányban volt a csípős-féle Angliából, amit úgy szeretek, illetve az itthon kapható nem csípős nagy flakonos "nem a legjobb" verzióból.
Délután a sütő előmelegítése közben bekeverem a nokedli hozzávalóit. Általában javasolnak egy kevés olajat is az egészhez, hogy könnyebb legyen kezelni (ez igaz!, főleg ha keményre szeretjük csinálni...), én ma az olívaolaj helyett a múlt heti libasütésből visszamaradt zsírból teszek bele egy evőkanálnyit. A csemege pirospaprika belekeverése hirtelen ötlet volt, inkább, hogy színt adjak neki, de kóstoláskor egyáltalán nem bántam meg.
Szintén libazsírral kikenek egy kisebb tepsit, majd beleteszem a combocskákat, a tetejükre helyezek egy-egy vastagabb (kb. 3-5 mm) szelet erdélyi szalonnát, lefedem alufóliával, és cca. 40 percre beteszem a már meleg sütőbe.
Ezalatt felforr a noki sós vize – mehet az izmozásos szaggatás ;)
A nokedli elkészült, leszűröm, és szintén egy kis libazsírral keverem össze egy tálban, majd hűlni hagyom. Időnként átkeverem, nehogy összeragadjon, úgysincs jobb dolgom, amíg sül a hús.
Amikor majdnem kész van a comb, leveszem az alufóliát, és megpirítom a tetejét. A pirítás idejét kettéosztom (kb. 2x7-8 perc), félidőben a szalonnát megfordítom a tetején, hogy mindkét oldala jóóól megpiruljon. Amikor már mind a szalonna, mind a csirke bőre frankón megpirult, rákanalazom a tejföl-sajt-fokhagyma-minimál só-esetleg kevés fehér bors - keveréket, és további 8-10 percig sütöm...
Leszámítva a délelőtti kenegetést, hogy összeérjen, maximum egy órán belül kész lett minden.
Ebbe a tejfölös cuccba lehet keverni akár egy fél tömlőnyi ömlesztett sajtot, akár natúrt, akárt ízesítettet :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.11.17. 20:18:02
Mária 2013.11.19. 08:41:14
Legközelebb próbáld meg inkább sima párolt zöldséggel, vagy főtt/zsiradékon párolt, és réteslapban megsütött zöldségkörettel, ha finomat akarsz enni.
Persze a megsütött és felkockázott combhús is mehet bele a réteslapba a zöldségek mellé :D
zsolt64 2013.11.19. 09:31:04
Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.11.19. 10:38:02
@zsolt64: ápdét norbi most vagy sírva fakadna, vagy könyörögne, hadd ehessen ebből :D
Utolsó kommentek