Darált húsos és zöldséges rakott palacsinta
Címkék: spenót palacsinta sós egytálétel fűszer darált hús
2013.06.05. 21:59
Elkészítési idő: optimális esetben kb. 70 perc
Hv. (mind ízlés szerint):
Palacsinta: kb. 15 db sűrűbb, vastagabb, sós típusú palacsinta, az alább jelzett spenót mennyiségének kb. felével kikeverve a tésztát.
Intermezzo:
*90 dkg darált (sertés)hús
*egy nagyobb fej vöröshagyma
*35 dkg mexikói vegyeszöldség
*15 dkg leveles spenót
* 4-5 dl tejföl
*gomba (4 nagyobb fej)
*némi reszelt sajt a cucc tetejére
*illetve vaj, (olíva)olaj, vagy egyéb zsiradék
Fűszerek:
*5 gerezd zúzott fokhagyma (2-2-1 arányban); *fekete-fehér őrölt bors; *majoranna; *frissen reszelt szerecsendió (gomba imádja nagyon); *leheletnyi frissen zúzott chili, amennyiben szereted a pikantériát; *esetleg őrölt kömény (gomba is és a hús is szereti); *és persze só
Legelőször is az összes spenót megpárolod 2 kisebb gerezd
zúzott fokhagymával, egy kis vajon, leginkább saját levében.
Amikor majdnem kész, kiszeded, felaprítod és kettéosztod. Egyik felét belekevered a palacsintatésztába. Miközben sütögeted a vastagabb palacsintákat, a másik gáz- vagy villanyrózsán elkezded párolni a felszeletelt-aprított gombát, a pl. félkarikára vágott hagymával, és reszelsz rá szerecsendiót. Később hozzáteszed a mexikói zöldséget is, illetve még egy kicsit később a darált húst És a spenót másik felét.
Ettől kezdve viszont kevergetve pirít!gat!od az egész cuccot (közben ne feledkezz meg a sülő palacsintákról!). A húsos-zöldséges cuccot menet közben fűszerezd: először sóval és a kétféle borssal, később meghinted a leheletnyi chilivel, illetve tolhatsz még rá majorannát, őrölt köményt, valamint 2 gerezd zúzott fokhagymát. Brahiból kevertem bele egy tk. pirospaprikát is, hogy ne csak a zöld és fehér színek domináljanak
Amikor majdnem kész, akkor a tejföl felét belekevered, egy-két rottyanásnyit hagyod, aztán lekapcsolod. Ezalatt valószínűleg a palacsinták is elkészültek - ezeket felcsíkozod, ahogy tetszik, én kb. 5x1,5-2 cm-esre szoktam, kivéve kettőt, ezeket félbevágva a kiolajozott tepsi aljára helyezem. Ezekre szedek valamennyit a húsos izéből, aztán befedem a felcsíkozott palacsintákkal, és így tovább, felváltva. A tetejére palacsinta kerüljön! A tetejét befedem a tejföl másik felével, amit szintén fűszerezek némi sóval, egy pici borssal, illetve a maradék egy gerezd fokhagymával.
Bevágom az előmelegített sütőbe, kb 20-25 percre, az utolsó öt percben reszelhetsz rá sajtot
Az elkészülési idő alatt éppen el lehet mosogatni, ÉS elkortyolni egy pohár jól megérdemelt bort
Opciók/tippek:
- bármi masszívat keversz a palacsintatésztába (pl. spenót), kevesebb db készül el, mint amit gondolsz
- palacsinta helyett összerakható kifőtt tésztával is (szélesmetélt, orsó, makaróni, tökmindegy), ám nekem az a tapasztalatom, hogy a főtt tészta nagyon magába szívja a szaftot, és másnap már nem annyira élvezhető. A palacsintacsíkok pozitív opció (és kihagyható belőle a spenót. Elsőre )
- mindig ügyelj az alapfűszerek (só, bors, fokhagyma) arányos elosztására
- ha gondolod, löttyinthetsz kb. 1 dl száraz fehérbort a hús alá, amikor az félig kész - nem fog ártani neki
- a húshoz a legvégén keverhetsz tejföl helyett tejszínt is, illetve az összerakott tepsi tetejére is tehetsz belőle. A lényeg, hogy kevés leve legyen a zöldséges-húsos akárminek, de legyen valamennyi (amúgy az egész hóbelevancot általában
wokban rakom össze. Könnyű kezelni és elmosogatni.)
- sok minden keverhető a húsosba, pl. bacon (!sós!), virslikarikák, brokkoli, zöldbab, más zöldségek vagy fűszerek -- ami csak tetszik
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.03. 21:42:03
www.facebook.com/photo.php?fbid=10200613043021290&set=a.4842145884291.176908.1016138159&type=3&theater
Utolsó kommentek