881940_10200186168829702_1903514774_o_1370462224.jpg_2048x1352

Elkészítési idő: optimális esetben kb. 70 perc

Hv. (mind ízlés szerint):
Palacsinta: kb. 15 db sűrűbb, vastagabb, sós típusú palacsinta, az alább jelzett spenót mennyiségének kb. felével kikeverve a tésztát. 

Intermezzo:
*90 dkg darált (sertés)hús
*egy nagyobb fej vöröshagyma
*35 dkg mexikói vegyeszöldség
*15 dkg leveles spenót
* 4-5 dl tejföl
*gomba (4 nagyobb fej)
*némi reszelt sajt a cucc tetejére
*illetve vaj, (olíva)olaj, vagy egyéb zsiradék

Fűszerek: 
*5 gerezd zúzott fokhagyma (2-2-1 arányban); *fekete-fehér őrölt bors; *majoranna; *frissen reszelt szerecsendió (gomba imádja nagyon); *leheletnyi frissen zúzott chili, amennyiben szereted a pikantériát; *esetleg őrölt kömény (gomba is és a hús is szereti); *és persze só

Legelőször is az összes spenót megpárolod 2 kisebb gerezd 
zúzott fokhagymával, egy kis vajon, leginkább saját levében. 
Amikor majdnem kész, kiszeded, felaprítod és kettéosztod. Egyik felét belekevered a palacsintatésztába. Miközben sütögeted a vastagabb palacsintákat, a másik gáz- vagy villanyrózsán elkezded párolni a felszeletelt-aprított gombát, a pl. félkarikára vágott hagymával, és reszelsz rá szerecsendiót. Később hozzáteszed a mexikói zöldséget is, illetve még egy kicsit később a darált húst És a spenót másik felét.

Ettől kezdve viszont kevergetve pirít!gat!od az egész cuccot (közben ne feledkezz meg a sülő palacsintákról!). A húsos-zöldséges cuccot menet közben fűszerezd: először sóval és a kétféle borssal, később meghinted a leheletnyi chilivel, illetve tolhatsz még rá majorannát, őrölt köményt, valamint 2 gerezd zúzott fokhagymát. Brahiból kevertem bele egy tk. pirospaprikát is, hogy ne csak a zöld és fehér színek domináljanak 

Amikor majdnem kész, akkor a tejföl felét belekevered, egy-két rottyanásnyit hagyod, aztán lekapcsolod. Ezalatt valószínűleg a palacsinták is elkészültek - ezeket felcsíkozod, ahogy tetszik, én kb. 5x1,5-2 cm-esre szoktam, kivéve kettőt, ezeket félbevágva a kiolajozott tepsi aljára helyezem. Ezekre szedek valamennyit a húsos izéből, aztán befedem a felcsíkozott palacsintákkal, és így tovább, felváltva. A tetejére palacsinta kerüljön! A tetejét befedem a tejföl másik felével, amit szintén fűszerezek némi sóval, egy pici borssal, illetve a maradék egy gerezd fokhagymával. 
Bevágom az előmelegített sütőbe, kb 20-25 percre, az utolsó öt percben reszelhetsz rá sajtot 
Az elkészülési idő alatt éppen el lehet mosogatni, ÉS elkortyolni egy pohár jól megérdemelt bort 

Opciók/tippek:

- bármi masszívat keversz a palacsintatésztába (pl. spenót), kevesebb db készül el, mint amit gondolsz 
- palacsinta helyett összerakható kifőtt tésztával is (szélesmetélt, orsó, makaróni, tökmindegy), ám nekem az a tapasztalatom, hogy a főtt tészta nagyon magába szívja a szaftot, és másnap már nem annyira élvezhető. A palacsintacsíkok pozitív opció (és kihagyható belőle a spenót. Elsőre  )
- mindig ügyelj az alapfűszerek (só, bors, fokhagyma) arányos elosztására
- ha gondolod, löttyinthetsz kb. 1 dl száraz fehérbort a hús alá, amikor az félig kész - nem fog ártani neki 
- a húshoz a legvégén keverhetsz tejföl helyett tejszínt is, illetve az összerakott tepsi tetejére is tehetsz belőle. A lényeg, hogy kevés leve legyen a zöldséges-húsos akárminek, de legyen valamennyi (amúgy az egész hóbelevancot általában 
wokban rakom össze. Könnyű kezelni és elmosogatni.)
- sok minden keverhető a húsosba, pl. bacon (!sós!), virslikarikák, brokkoli, zöldbab, más zöldségek vagy fűszerek -- ami csak tetszik 

A bejegyzés trackback címe:

https://spice-and-passion.blog.hu/api/trackback/id/tr425668011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.03. 21:42:03

azért ne idegesítsél már föl, megjelentem nyomtatásban, wazze :D

www.facebook.com/photo.php?fbid=10200613043021290&set=a.4842145884291.176908.1016138159&type=3&theater

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.07.05. 02:16:05

ennek rajtam kívül miért nem örül senki senem? najó, anyám de, mert ő gyűjti az ilyen materiális szarokat, nadeazértmégis... :D

agresszív kismalac 2013.07.05. 14:19:43

@*Vörös Szonja*: Én örülök.
Azért tegezhetünk?
Akkor nem is te vagy a Vörös Szonja? Kis fillentős!
süti beállítások módosítása